Az üzenőfalon ezt kérdezte Marine: Miért magas a koleszterinem, ha nem eszem zsíros húsokat, felvágottakat (kivéve sovány sonka). vajat, margarint. Súlytöbbletem van, de a vashiányom miatt gondban vagyok, mit egyek, hogy ez ne csökkenjen?
A koleszterinre a szervezetünknek szüksége van. Ezért ha a táplálékunk koleszterinben szegény, a szervezetünk előállítja azt. Bővebben itt. A magas koleszterinérték társulhat más betegségekhez is, erről részletesen itt lehet olvasni.
A vashiányt enyhébb esetben vasban dús táplálkozással illetve súlyosabb esetben gyógyszerrel szokás kezelni. Ha elég a vasban dús táplálkozás, akkor ez azt jelenti, hogy minden étkezésnek tartalmaznia kell húst illetve húsfélét. Néhány növény is tartalmaz vasat, de az állati eredetű vas kb 25%-a szívódik fel, a növényi eredetű viszont csak kb 2-3%-ban. A vas felszívódását elősegíti a C-vitamin, (gyümölcsök, zöldségek), gátolja az oxálsav. Oxálsav található a sóskában, parajban, rebarbarában.
Ebben az esetben - véleményem szerint - az étrendet az alábbak szerint kellene összeállítani:
Minden étkezéskor fogyasztani kell húst. Ez a hús lehet vöröshús (sertés, marha, vadhús), illetve fehérhús (baromfi, hal) is. A lényeg, hogy a látható zsiradékot el kell távolítani, illetve soványakat kell választani, pl: sertéskaraj, comb, sovány marha illetve borjúhús, vadhúsok, csirke-pulykahús bőre nélkül, halfilék illetve halhús szintén bőr nélkül.
Sok vasat tartalmaz még a máj és a tojás sárgája is, ezeket max hetente egyszer lehet beépíteni az étrendbe, a magas koleszterintartalmuk miatt.
A húskészítmények, felvágottak, kenőmájasok nem túl gazdagok vasban, viszont koleszterinben igen, így ezeket mellőzni kellene.
szintén naponta többször kell zöldséget és/vagy gyümölcsöt fogyasztani, nyersen, főve, párolva, grilllezve, salátának, köretnek, stb. Nemcsak a C-vitamin miatt, hanem a rosttartalmuk miatt is. A magas rostbevitel ugyanis elősegíti a koleszterin kiürülését a szervezetből. De ugyanakkor az extrém magas rostbevitel a vas felszívódását gátolja, tehát meg kell keresni az arany középutat :). Pl. 100g zöldség v gyümölcs naponta 3-4 alkalommal szvsz megfelel mindkét kívánalomnak.
természetesen az állati eredetú zsiradékok fogyasztása sem javasolt, helyette étolaj vagy esetleg margarin.
Az ételeket kevés zsiradékkal kell készíteni: párolni, grillezni, főzni, gőzben főzni, sütőzacsóban, római tálban, alufóliában sütni.
Nem szabad bő zsírban sütni.
A magas koleszterinszintre jó hatással van a testmozgás, csökkenti azt. Ha az egészségi állapot megengedi, egy kicsivel több testmozgás nemcsak a koleszterinszint, hanem a súlytöbblet csökkentésében is segíteni fog.
Kedves Marine, remélem, tudtam segíteni. Ha valahol elakadsz, kérdezz bátran, üdvözlettel: camarosa
Utolsó kommentek