A mangalicáról sok embernek az jut az eszébe, hogy nincs vagy kevés benne a koleszterin. Pedig ez nem igaz.
A mangalica elismerten magyar eredetű sertéstípus, hivatalosan az Országgyűlés 2004. áprilisában a védett, veszéyeztetett, nagy genetikai értéket képviselő, őshonos magyar eredeű állatok közé sorolta.
Kialakulása az 1800-as évek elejére vezethető vissza, többféle sertésfajta keresztezéséből. A mangalica a nemesítésnek köszönhetően kifejezetten zsírsertés. Jellemző rá, hogy a szalonnája kiváló minőségű, és az izomszövetekben is nagy a zsír mennyisége. Ezért a belőlük készült ételek nagyon finomak.
A mangalica iránti kereslet napjainkban igencsak fellendült. Ez egyrészt abból adódik, hogy a hagyományos receptúra szerint készült ételek, és az ehhez szükséges nyersanyagok egyre népszerűbbek. A másik ok az a mendemonda, hogy nagyon kedvező a zsírsav-összetétele, illetve alacsony a koleszterintartalma.
Az igazság: Csapó és munkatársai (1999) részletes vizsgálatot végeztek több mangalica- és néhány összehasonlító (nagyfehér, magyar lapály) fajtával. Azonos takarmányozási és tartási körülmények mellett csak minimális különbséget mértek a vizsgált fajták között:
- az összes telített zsírsavtartalom (SFA) : 41,78% a hagyományosé, 39,88% a mangalicáé
- a kétszeresen telítetlen linolsav: 10,63% a hagyományosé, 11,47% a mangalicáé.
A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) aránya a linolsavon kívül kevesebb, mint 0,5%, míg a tengeri halak PUFA-tartalma mintegy 40%, ebből 30% omega-3. Belátható, hogy a mangalica zsírsav-összetétele meg sem közelíti az ideálist.
A koleszterinmentesség sem igaz, természetesen a különböző húsrészekben eltérő az érték, de az átlag 83-85 mg/100 g.
Összegezve: a mangalicában a kétszeresen telítetlen linolsav tartalom minimálisan kevesebb, mint a hagyományos sertésekben.
Ezt a tényt sikerült úgy felnagyítani a köztudatban, hogy a fogyasztók nagy része azt hiszi, hogy a mangalica zsírja egészséges, sőt, egészségvédő. Persze nagyon finomak a mangalicából készült élelmiszerek, ezt senki sem vitatja, az egészséges táplálkozás keretein belül mindenki fogyassza kedvére (ha meg tudja fizetni).
Utolsó kommentek