Ha valakinek (pl. nekem is) magas a koleszterinszintje, igazán meg kell gondolnia, hogy vajat eszik-e vagy margarint. Nekem ez a kérdés komoly gondot okoz.
Miért is? Azért, mert a vaj állati eredetű zsiradék, tejből, pontosabban tejszínből készül. És ezért 100 grammnak 80% a zsiradéktartalma, a koleszterintartalma pedig 230 mg. Ha jól meggondoljuk, hogy koleszterinszegény étrend esetén a bevitt koleszterinmennyiség nem haladhatja meg a 200 mg-ot, a 10 dekás teavaj elég sok koleszterint tartalmaz. Persze nem ennék meg egy egész csomaggal, de akkor is... nagyon szeretem a vajat.
A margarinoktól pedig irtózom. Pedig a margarinok nem tartalmaznak koleszterint, mivel hidrogénezett növényi olajokból készülnek. Ez azt jelenti, hogy a folyékony növényi olaj kettős kötéseinek egy részét hidrogénnel töltik fel, így lesznek szilárdak (és így keletkeznek a transz zsírsavak is, de erről később). Ezen kívül még emulgeálják őket lecitinnel, aromaanyagokat, színezőanyagként karotint vagy bixint adnak hozzájuk, ezután köpülik, homogénezik, pasztőrözik, majd tartósítják őket nátrium-benzoáttal, és csomagolják. A kész margarin víztartalma általában 18-19%, zsírtartalma 80% körül van, a vitaminok mennyisége 1-2%. Közvetlen étkezési célra forgalomban vannak csökkentett zsírtartalmú margarinok is.
Sőt, a Frakk-reklámban már - azt hiszem - omega-6 és omega-3 zsírsavval dúsított margarin szerepel, és 2007-ben elnyerte a Szívbarát védjegyet is.
Én akkor is a vajat szeretem, a margarint pedig nem tudom megenni. Így a szendvicsemre inkább nem kenek semmit.
És Ön, kedves Olvasó? Mit szeret? A vajat, vagy a margarint?
Utolsó kommentek