<

cikkek

üzenőfal

Utolsó kommentek

  • Dolus: A magas koleszterin szint valóban csökkenthető. Nekem is az volt. Én is változtattam a táplálkozás... (2012.02.14. 20:36) 7 tévhit a koleszterinről
  • Mamuska: Had egészítsem ki a cikket azzal ( aki nem tudná és erre téved az is megtudja) hogy a fahéj nagyon... (2012.01.19. 21:36) Miért magas?
  • BMK73: A férjem 39 éves. Kb egy éve derült ki nála, hogy komoly gondok vannak a triglicerid szintjével. K... (2010.11.23. 23:07) A magas vérzsírszint kezelése
  • Fogyás: Diétához is tökéletes a leves. Én is szeretem. (2010.09.06. 14:11) Szeretem a leveseket...
  • 8kftg4p: oké (2010.02.24. 20:52) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20
pagerank

Vaj vagy margarin?

2008.11.13. 21:39 | camarosa | Szólj hozzá!

Címkék: életmód koleszterin koleszterinszegény élelmiszer zsírszegény élelmiszer

Ha valakinek (pl. nekem is) magas a koleszterinszintje, igazán meg kell gondolnia, hogy vajat eszik-e vagy margarint. Nekem ez a kérdés komoly gondot okoz. 

Miért is? Azért, mert a vaj állati eredetű zsiradék, tejből, pontosabban tejszínből készül. És ezért 100 grammnak 80% a zsiradéktartalma, a koleszterintartalma pedig 230 mg. Ha jól meggondoljuk, hogy koleszterinszegény étrend esetén a bevitt koleszterinmennyiség nem haladhatja meg a 200 mg-ot, a 10 dekás teavaj elég sok koleszterint tartalmaz. Persze nem ennék meg egy egész csomaggal, de akkor is... nagyon szeretem a vajat.

A margarinoktól pedig irtózom. Pedig a margarinok nem tartalmaznak koleszterint, mivel hidrogénezett növényi olajokból készülnek. Ez azt jelenti, hogy a folyékony növényi olaj kettős kötéseinek egy részét hidrogénnel töltik fel, így lesznek szilárdak (és így keletkeznek a transz zsírsavak is, de erről később). Ezen kívül még emulgeálják őket lecitinnel, aromaanyagokat, színezőanyagként karotint vagy bixint adnak hozzájuk, ezután köpülik, homogénezik, pasztőrözik, majd tartósítják őket nátrium-benzoáttal, és csomagolják.  A kész margarin víztartalma általában 18-19%, zsírtartalma 80% körül van, a vitaminok mennyisége 1-2%. Közvetlen étkezési célra forgalomban vannak csökkentett zsírtartalmú margarinok is.

Sőt, a Frakk-reklámban már - azt hiszem - omega-6 és omega-3 zsírsavval dúsított margarin szerepel, és 2007-ben elnyerte a Szívbarát védjegyet is.

Én akkor is a vajat szeretem,  a margarint pedig nem tudom megenni. Így  a szendvicsemre inkább nem kenek semmit.

És Ön, kedves Olvasó? Mit szeret? A vajat, vagy a margarint? 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koleszterin-dieta.blog.hu/api/trackback/id/tr25767885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása