A mostani témám nem kapcsolódik szorosan a magas koleszterinszint diétájához, de azt hiszem, érdemes lenne mindenkinek elolvasni és megszívlelni a következőket:
Táplálkozási ajánlás 12 pontja
- Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer Bizottsága
- Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet
- Magyar Táplálkozástudományi Társaság 1987-ben kidolgozott ajánlása felnőtteknek
1. Együnk minél változatosabban
Sokféle nyersanyagot fogyasszunk, többféle technológiával készítsük ételeinket, így elkerülhető az egyoldalú táplálkozás miatti hiányállapot.
2. Kerüljük túlzott zsírfogyasztást
- Sütéshez, főzéshez inkább növényi olajat használjunk
- Vásároljuk az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket (1,5% tej, 12% tejföl, sovány túró és húsok, sonkafélék)
- A szárnyasokat a bőre nélkül fogyasszuk
3. Ételeinket kevés sóval készítsük
- Csak ritkán vásároljunk sózott, magas Na tartalmú termékeket
- Kerüljük az utánsózást, törekedjünk a természetes ízek megőrzésére
- Használjunk csökkentett Na tartalmú sót Napi Na bevitelünk ne haladja meg az 5-6 mg-t. Mert így csökkenteni lehet egyes betegségek kockázatát.
4. Hetente 1-2 együnk édességet
- Édességet csak befejező fogásként fogyasszunk
- Kerüljük a cukrozott italokat, csokoládét, cukorkát
- A sós nassokat is csak ritkán fogyasszuk.
5. Naponta fogyasszunk fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket
Ca tartalom 100 ml/g termékben:
- Tej: 114 mg
- Kefir: 120 mg
- Tejföl: 130 mg
- Túró: 90 mg
- Köményes sajt: 400 mg
- Óvári sajt: 600 mg
- Trappista sajt: 600 mg
6. Naponta többször együnk nyers zöldséget, gyümölcsöt
- A vitamin és ásványi anyag legjobban a nyers zöldségben, gyümölcsben marad meg.
- Ezek a nyersanyagok kiváló rost források, ezért elősegítik a normális bélműködést, emésztést.
- Alacsony energia tartalmuk miatt nem hizlalnak, de folyadékkal együtt fogyasztva laktatók
7.Fogyasszunk barna kenyeret, burgonyát
- Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket
- Köretként a tészta és rizs helyett gyakrabban válasszunk zöldségfélét, esetleg burgonyát
8. Naponta 4-5 alkalommal étkezzünk
- Reggeli: 20%
- Tízórai: 10%
- Ebéd: 40%
- Uzsonna: 10%
- Vacsora: 20%
9. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek
- Bőséges fogyasztásra javasolt: zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák
- Mértékkel lehet fogyasztani: tejtermékek, hús és húskészítmények, tészták, burgonya,
- Ritkán fogyasszunk: csokoládé, chips, szalonna, kolbász, zsíros sajt, 20% tejföl,
10. Legjobb ital a tiszta víz
- Szomjunkat tiszta vízzel, ásványvízzel csillapítsuk
- Inkább friss, cukor mentes, rostos gyümölcsleveket, zöldségleveket, teát igyunk az édesített, szénsavas üdítők helyett
- Napi folyadékfogyasztásunk érje el a 1,5-2 litert
11. Éljünk egészségesen
- Kerüljük a káros szenvedélyeket (dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószerezés, stb.)
- Rendszeresen mozogjunk. Hetente legalább 2-3 alkalommal 30-40 percet meghaladó mozgást végezzünk.
12. Rendszeresen mérjük testsúlyunkat
- Hetente mérjük testsúlyunkat
- Ugyanabban az időben
- Ugyanabban az öltözékben
- Ugyanazon a mérlegen
Utolsó kommentek