Nap mint nap felteszem ezt a kérdést magamnak illetve a családomnak. Nehéz ügy. Olyan megoldást kell keresnem, ami mindenkinek megfelel. Megfelel a leginkább magyaros jellegű ételeket elfogadó férjemnek, a rettenetesen válogatós nagylányomnak, a 11 hónapos kicsim is ehessen belőle, és még az én koleszterinszegény diétámba is beilleszthető legyen. 10 évig élelmezésvezetőként dolgoztam (most GYED-en vagyok), negyedik éve dietetikát tanulok, de néha úgy érzem, megoldhatatlan feladat előtt állok. Mert jó lenne, ha nem kellene annyifélét főzni, ahányan vagyunk, illetve ha legalább azonos alapanyagokból meg lehetne oldani az ételkészítést.
Ilyenkor jönnek az apró trükkök illetve kompromisszumok. Tegnap pl tarhonyalevest főztem, krumplifőzelékkel és fasírttal, utána alma volt. Ezt hogyan lehet összehangolni úgy, hogy mindenkinek jó legyen? Így valahogy:
- a tarhonyát szárazon pirítottam
- a férjem csak töpörtyűvel eszi a tarhonyalevest, ezért neki külön sütöttem töpörtyűt, ezt tette a levesébe
- a főzeléket tejföl helyett kefirrel dúsítottam
- a fasírtkeveréket sertéscombból készítettem, de kétfelé vettem: az egyik felét hagyományosan fűszereztem-sütöttem, a másik részét nagyon enyhén fűszereztem, a fokhagymát is kihagytam, egész tojás helyett csak tojásfehérjét tettem bele, majd megfőztem húsgombócnak. A babának is jó, meg diétás is.
Hol rejtőznek a trükkök és a kompromisszumok? A nyersanyagválogatásban és a konyhatechnológiában:
- zsíros hús helyett száraz húst használtam
- tejföl helyett kefirt választottam
- a bő zsiradékban sütést elkerültem a húsgombóc főzésével
- a férjem külön kapott töpörtyűt
- az almát lereszeltem a kicsinek
Lehetett volna tovább fokozni:
- sertéscsomb helyett darált pulyka vagy csirkemellet, esetleg szóját használok
- a burgonyafőzeléket nem rántom be, hanem kefires habarást alkalmazok, esetleg diétás v. száraz rántást készítek
Ez eddig OK, de mit főzzek ma..?
Utolsó kommentek