<

cikkek

üzenőfal

Utolsó kommentek

  • Dolus: A magas koleszterin szint valóban csökkenthető. Nekem is az volt. Én is változtattam a táplálkozás... (2012.02.14. 20:36) 7 tévhit a koleszterinről
  • Mamuska: Had egészítsem ki a cikket azzal ( aki nem tudná és erre téved az is megtudja) hogy a fahéj nagyon... (2012.01.19. 21:36) Miért magas?
  • BMK73: A férjem 39 éves. Kb egy éve derült ki nála, hogy komoly gondok vannak a triglicerid szintjével. K... (2010.11.23. 23:07) A magas vérzsírszint kezelése
  • Fogyás: Diétához is tökéletes a leves. Én is szeretem. (2010.09.06. 14:11) Szeretem a leveseket...
  • 8kftg4p: oké (2010.02.24. 20:52) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20
pagerank

A koleszterin élettana

2009.01.27. 08:35 | camarosa | Szólj hozzá!

Címkék: diéta koleszterin ldl hdl laboreredmény véreredmény triglicerid

Először is tisztáznunk kell, hogy koleszterinre mindenkinek szüksége van. A koleszterin ugyanis a sejtmembránok (a sejtfal alkotóeleme), a szteroid hormonok, az epesavak esszenciális alkotóeleme.

A vér koleszterinszintjét meghatározzák a táplálékkal bejutó (exogén) és a májban illetve a vékonybél által termelt (endogén) koleszterin mennyisége. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk minimális koleszterinbevitel mellett is megtermeli a számára szükséges mennyiséget.

Exogén út: a táplálékkal felvett zsírok a gyomorba, majd a vékonybélbe jutnak. Itt emésztőenzimek hatására alkotórészeikre bomlanak és mint glicerin és zsírsav szívódnak fel. A vékonybél hámsejtjeiben összeszerelődnek ún. kilomikronná, bejutnak a véráramba, itt újabb enzimek hatására bomlanak, majd a májba kerülnek. 

Endogén út: a májban ún. VLDL (alacsony sűrűségű) lipoprotein képződik, mely a vérbe jutva, többször módosulva LDL-részecskévé alakul. Az LDL-részecske már igen nagy mennyiségben tartalmaz koleszterint. Az LDL feladata, hogy a perifériás szöveteket és az érfalat ellássa koleszterinnel.


Laboreredmény

1.    Összkoleszterin: a vérben található koleszterin-frakciók összessége. Koleszterin-frakciók: triglicerid, HDL, LDL.

kívánatos érték: <5.2 mmol/l,   határérték: 5.2-6.1 mmol/l,    magas rizikó  >6,2 mmol/l

2.    Triglycerid: a szervezet fő energiaforrása, a felesleg a zsírszövetben raktározódik. A vér trigliceridszintjét meghatározzák: a táplálékkal bevitt triglicerid, az elfogyasztott szénhidrát (mely az anyagcsere folyamán trigliceriddé képes alakulni), és a zsírszövetből felszabaduló zsírsavak mennyisége.

kívánatos értéke:    <1,7 mmol/l

3.    LDL-cholesterin:    a májban termelődik, koleszterint szállít az extrahepatikus (májon kívüli) sejtekhez - "rossz koleszterin"            

kívánatos értéke:  <3.4 mmol/l

4.    HDL-cholesterin:   "jó koleszterin"a perifériás sejtekből a májba szállítja a felesleges koleszterint

kívánatos értéke:       férfiak  esetében:  0.7-1.7 mmol/l,          nőknél:  0.9-2.3 mmol/l

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koleszterin-dieta.blog.hu/api/trackback/id/tr52905464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása