Mit mivel helyettesíthetünk? Könnyű azt mondani, hogy ne együnk ezt vagy azt, de hogy helyette mit lehet fogyasztani...? Hát, ez nem könnyű kérdés!
Magas vérzsírszint esetén kerüljük el a hízlalt libát, kacsát, szárnyasbőrt, zsíros sertés-marha-birkahúsokat, a kolbászt, hurkát, szalámit, felvágottakat, belsőségeket (szív, vese, máj, velő), valamint a húskenyeret, kenőmájast. Helyette sovány vöröshúsok, szárnyasok bőre nélkül, vadhúsok szerepeljenek étrendünkben. Halak közül a tőkehal, tengeri lazac, pisztráng, fogas, csuka, tonhal, busa az ajánlott. A félreértések elkerülése érdekében: a tenyésztett halakról ajánlatos a zsiradékot eltávolítani - lejön a bőrével együtt -, az olajos, szószos halak itt nem illeszthetők éterndünkbe, illetve a rántott hal helyett is válasszunk mást.
A fehérje pótlására a hús helyett a szóját is szokták ajánlani- én kimondottan rosszul vagyok tőle, nem birom lenyelni, de ez az én bajom..., aki akarja, nyugodtan próbálja meg!
Tej-tejtermékek közül a soványakat - 1,5%-os tej, aludttej fölözve, joghurt, kefir, 0%-os gyüm.joghurt, sovány, félzsíros túró - 10%-os, 20% zsírtartalom alatti sovány sajtok, Túra, Köményes, Tenkes, Óvári, Derby. A tejföl helyettesíthető kefirrel vagy joghurttal, esetleg növényi eredetű krémföllel. A tejszínhab helyett növényi eredetű tejszínhabpótló port használjunk.
Tojást max 1-2 darabot ehetünk hetente. Ebbe beleszámít az ételek készítéséhez felhasznált tojás is. Ételkészíténél lazításhoz a felvert tojásfehérje remekül használható, és még koleszterin sincs benne...
Zöldségfélék, gyümölcsök bátran fogyaszthatóak.
A sütéshez, főzéshez olajat vagy margarint válasszunk, a zsírt, vajat felejtsük el.
A kenyerek, pékáruk, lisztek közül a rostdús, teljes kiőrlésűt keressük!
És még valami: Ne használjunk sok finomított cukrot, helyette inkább mesterséges édesítőt! Magas triglicerid esetén egyébként is tiltott a cukorfogyasztás, de akinek rendben van a trigliceridszintje, az is kipróbálhatja az édesítőszereket. Ennyivel is kevesebb a bevitt kalóriamennyiségünk:).
Utolsó kommentek