A koleszterinszegény étrendbe elsősorban a híg levesek, illetve a zsírszegény sűrítési móddal készült zöldség és gyümölcsalapú levesek illeszhetőek be - tudjuk: minimum napi 40 g diétás rost bevitel! A krémlevesek ebben a diétában nem javasoltak.
Még valami: felejtsük el az előregyártott, zacskós és egyéb műleveseket! Inkább igyunk helyette egy pohár frissen facsart gyümölcslevet!
Olasz zöldségleves
Hozzávalók: csontlé 200ml, sárgarépa 20g, petr.gyökér 20g, zellergumó 5g, kelkáposzta 20g, karalábé 5g, burgonya 20g, óvári sajt 5g, étolaj 3g, zöldpaprika 10g, paradicsom 10g, vöröshagyma 5g. Ha szükségét érezzük, tojásmentes spagetti is főzhető bele: 10g. Fűszerezés: sűrített paradicsom, petr.zöldje, fehérbors, kakukkfű, só.
Elkészítés: Az étolajon átpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a finom metéltre vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, karalábét és kelkáposztát. Sózzuk, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, finomra vágott petrezselyemzölddel és sűrített paradicsommal ízesítjük, óvatosan összekeverjük, és kevés csontlével fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldség félig megpuhult, hozzáadjuk a metéltre vágott burgonyát, csontlével felengedjük, készre főzzük. A főzés befejezése előtt kisebb darabokra tört spagettit, kockákra vágott étkezési paprikát és paradicsomot főzünk bele. Tálaláskor, külön tálkában reszelt sajtot adunk hozzá.
Energia: 89 kcal, fehérje: 3.7g, zsír: 4g, szénhidrát: 9.4g
Utolsó kommentek