A leves nagy folyadéktartalmú, fűszeres étel, amelynek jelentős szerepe van az étvágykeltésben. Hőfoka, íze, zamata erősen hat a gyomor nyálkahártyájára, kitágítja a hajszálereket, serkenti az emésztőnedvek termelődését. Viszont gyorsan a jóllakottság érzését kelti, és ezzel gátolja más, fontosabb, tápanyagokban értékesebb ételek fogyasztását.
Ha korszerűen és egészségesen akarunk étkezni, nem kell lemondanunk a levesről, de nem fontos, hogy mindennap az asztalra kerüljön. A számtalan leves közül elsősorban azok javasoltak, amelyiknek energiaértékük alacsonyabb, vitamin- ásványi- és rostanyag-tartalmuk viszont magasabb.
A levessel nem szabad jóllakni. Egy adag leves ideális mennyisége 200-250 ml, kivéve az egytálételként is fogyasztható húsos leveseket, amelyekből - a második fogástól függően - 300-400 ml-t is fogyaszthatunk.
A levesbetétek fontos részét képezik a leveseknek. Kiegészítik tápanyagtartalmát, fokozzák telítőértékét, gyakran meghatározzák az étel jellegét (pl daragaluska leves).
1. kép: gyümölcsleves szamócával
2. kép: minestrone leves
3. kép: zöldségleves gazdagon
Utolsó kommentek