<

cikkek

üzenőfal

Utolsó kommentek

  • Dolus: A magas koleszterin szint valóban csökkenthető. Nekem is az volt. Én is változtattam a táplálkozás... (2012.02.14. 20:36) 7 tévhit a koleszterinről
  • Mamuska: Had egészítsem ki a cikket azzal ( aki nem tudná és erre téved az is megtudja) hogy a fahéj nagyon... (2012.01.19. 21:36) Miért magas?
  • BMK73: A férjem 39 éves. Kb egy éve derült ki nála, hogy komoly gondok vannak a triglicerid szintjével. K... (2010.11.23. 23:07) A magas vérzsírszint kezelése
  • Fogyás: Diétához is tökéletes a leves. Én is szeretem. (2010.09.06. 14:11) Szeretem a leveseket...
  • 8kftg4p: oké (2010.02.24. 20:52) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20
pagerank

Mit tegyek, ha...

2009.03.05. 16:07 | camarosa | 3 komment

Címkék: koleszterin magas vérzsírszint magas koleszterinszint magas ldl

Kaptam egy kérdést az egyik fórumon:

"Tudsz esetleg javasolni valami diétát nem cukros, nem túlsúlyos (híznia kéne) egyénnek, akinek az LDL szintje magas? (5,8-6,2 között szokott mozog)"

Igen, itt van:

  1. bevitt koleszterin minimalizálása
  2. rostfogyasztás növelése
  3. növényi eredetű zsiradékok fogyasztása az állati eredetűek helyett
  4. transz zsírsavak bevitelének csökkentése

Mivel az emberkénk nem túsúlyos, nem kell a diétáját energiaszegénnyé tennünk.  A trigliceridszintje is normális, ezért a szénhidrátoktól sem kell tartózkodnia :). "Egyedüli" gondja a viszonylag magas LDL-szint.

Ebben az esetben elsősorban a koleszterinbevitelt kell csökkenteni, max 200 mg/nap mennyiségre (a magyar lakosság koleszterinfogyasztása 500 mg/nap). Koleszterint csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak, a legtöbb a velőben, tojássárgában, belsőségekben, szárnyasok bőrében, tejszínben, tejfölben található. Itt található egy táblázat, segítségül.   És a folytatása.

A zsírbevitel ne haladja meg az össz energiabevitel 30%-át. Mivel az egyénünk nem túlsúlyos, ezzel valószínűleg nincs is probléma. Fontos viszont az elfogyasztott zsiradék összetétele.

A telített zsírsavak mennyiségét le kell csökkenteni. Telített zsírsav található a zsíros tejtermékekben, a sertészsírban, vajban. A húsokban ún. sztearinsav található, amely szintén telített zs.sav, viszont a koleszterinszintet alig növeli, a trombózisképződés esélyét viszont növelheti. Helyette az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat -  omega 9, 6 és 3 -kell előnyben részesíteni. Ezeket az olajokban (olíva-, szója-, repce-, kukorica-, szezámmag-, napraforgó- lenmagolaj, diófélék olaja) találhatjuk meg. A többszörösen telítetlen omega 3 a tengeri halakban (makréla, hering, szardínia, lazac),  a busában és a lenmagolajban található nagyobb mennyiségben. 

A transz zsírsavak fogyasztását is kerülni kell. Transz zsírsav található többek között a margarinban, a kekszekben, nagyüzemi sütőzsiradékokban, a nem minőségi csokoládékban és a csipszekben.

Nagyon fontos a megfelelő rostbevitel, napi 35-45g. Ez kb. napi három-ötszöri zöldség-gyümölcs fogyasztást jelent. A rostok kétfélék lehetnek: vízben oldódóak és vízben nem oldódóak. A vízben oldódó rostok (pektin, béta-glükán, stb) szinte "kimossák" a szervezetből a koleszterint, nekik van a legnagyobb LDL-csökkentő hatásuk. Legnagyobb mennyiségben a birsalmában, almában, ribizliben, sárgarépában, zabpehelyben és a zabkorpában találhatóak. Emellett természetesen mindenféle zöldség és gyümölcs fogyasztása  jótékony hatással van a koleszterinszintre. Magas rostbevitel esetén figyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra is (napi 2,5-3 liter)!

Nyersanyagválogatás

Magas vérzsírszint esetén kerüljük el a hízlalt libát, kacsát, szárnyasbőrt, zsíros sertés-marha-birkahúsokat, a kolbászt, hurkát, szalámit, felvágottakat, belsőségeket (szív, vese, máj, velő), valamint a húskenyeret, kenőmájast. Helyette sovány vöröshúsok, szárnyasok bőre nélkül, vadhúsok szerepeljenek étrendünkben. A látható zsiradékot mindig távolítsuk el! Halak közül a tőkehal, tengeri lazac, pisztráng, fogas, csuka, tonhal, busa az ajánlott. A félreértések elkerülése érdekében: a tenyésztett halakról ajánlatos a zsiradékot eltávolítani - lejön a bőrével együtt -, az olajos, szószos halak itt nem illeszthetők éterndünkbe, illetve a rántott hal helyett is válasszunk mást.

A fehérje pótlására a hús helyett a szóját is szokták ajánlani- én kimondottan rosszul vagyok tőle, nem birom lenyelni, de ez az én bajom..., aki akarja, nyugodtan próbálja meg!

Tej-tejtermékek közül a soványakat - 1,5%-os tej, aludttej fölözve, joghurt, kefir, 0%-os gyüm.joghurt, sovány, félzsíros túró - 10%-os, 20% zsírtartalom alatti sovány sajtok, Túra, Köményes, Tenkes, Óvári, Derby. A tejföl helyettesíthető kefirrel vagy joghurttal, esetleg növényi eredetű krémföllel. A tejszínhab helyett növényi eredetű tejszínhabpótló port használjunk.

Tojást max 1-2 darabot ehetünk hetente. Ebbe beleszámít az ételek készítéséhez felhasznált tojás is. Ételkészíténél lazításhoz a felvert tojásfehérje remekül használható, és még koleszterin sincs benne... 

Zöldségfélék, gyümölcsök bátran fogyaszthatóak.

A sütéshez, főzéshez olajat vagy margarint válasszunk, a zsírt, vajat felejtsük el.

A kenyerek, pékáruk, lisztek közül a rostdús, teljes kiőrlésűt keressük! 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koleszterin-dieta.blog.hu/api/trackback/id/tr24983428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiatia 2009.03.31. 13:20:08

Kedves camarosa!

Szeretnék figyelmedbe ajánlani két weboldalt:
www.mete.mtesz.hu/kiado/oszk/oszk_2002/oszk2002_5/pdf/5_2.pdf
www.szolomag.hu
Amennyiben bővebben érdekel, az info@szolomag.hu-n megtalálsz.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.11.21. 11:46:03

Ezért tuti moderálnak, de leírom:
MOZOGNI KELL ÉS KÉSZ!
Én fagyit eszek egész nyáron, szalonnát és csokon egész évben, mégis kockahasam van. A titok?
Minden nap legalább 2 óra harcművészeti edzés. ezzel:
1, erősebb leszek
2, kitűnő a testem állapota
Ha ledolgozod, a tested meghálálja. Az ősember sem evett teljes kiőrlésű mittoménmiket...

camarosa 2009.11.23. 14:34:56

@Döglött macska: Nem moderállak, szólás-szabadság van. De azért szerintem ez a dolog nem ilyen egyszerű.
Persze, első az életmódváltás és a sok mozgás. De mit tegyen az az emberke aki nem 20-30 valahány éves hanem idősebb és a szíve nem bírná a nagy megterhelést? Vagy pl szívinfarktus utáni rehabilitáción van? Vagy más betegséghez kapcsolódóan van magas koleszterinszintje?

Véleményem szerint a mozgás mellett igenis fontos az étrend is.

Üdv: camarosa
süti beállítások módosítása