<

cikkek

üzenőfal

Utolsó kommentek

  • Dolus: A magas koleszterin szint valóban csökkenthető. Nekem is az volt. Én is változtattam a táplálkozás... (2012.02.14. 20:36) 7 tévhit a koleszterinről
  • Mamuska: Had egészítsem ki a cikket azzal ( aki nem tudná és erre téved az is megtudja) hogy a fahéj nagyon... (2012.01.19. 21:36) Miért magas?
  • BMK73: A férjem 39 éves. Kb egy éve derült ki nála, hogy komoly gondok vannak a triglicerid szintjével. K... (2010.11.23. 23:07) A magas vérzsírszint kezelése
  • Fogyás: Diétához is tökéletes a leves. Én is szeretem. (2010.09.06. 14:11) Szeretem a leveseket...
  • 8kftg4p: oké (2010.02.24. 20:52) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20
pagerank

Nyersanyagválogatás magas vérzsírszint esetén

2009.01.27. 00:00 | camarosa | Szólj hozzá!

Címkék: diéta koleszterin triglicerid

Mit mivel helyettesíthetünk? Könnyű azt mondani, hogy ne együnk ezt vagy azt, de hogy helyette mit lehet fogyasztani...? Hát, ez nem könnyű kérdés!

Magas vérzsírszint esetén kerüljük el a hízlalt libát, kacsát, szárnyasbőrt, zsíros sertés-marha-birkahúsokat, a kolbászt, hurkát, szalámit, felvágottakat, belsőségeket (szív, vese, máj, velő), valamint a húskenyeret, kenőmájast. Helyette sovány vöröshúsok, szárnyasok bőre nélkül, vadhúsok szerepeljenek étrendünkben. Halak közül a tőkehal, tengeri lazac, pisztráng, fogas, csuka, tonhal, busa az ajánlott. A félreértések elkerülése érdekében: a tenyésztett halakról ajánlatos a zsiradékot eltávolítani - lejön a bőrével együtt -, az olajos, szószos halak itt nem illeszthetők éterndünkbe, illetve a rántott hal helyett is válasszunk mást.

A fehérje pótlására a hús helyett a szóját is szokták ajánlani- én kimondottan rosszul vagyok tőle, nem birom lenyelni, de ez az én bajom..., aki akarja, nyugodtan próbálja meg!

Tej-tejtermékek közül a soványakat - 1,5%-os tej, aludttej fölözve, joghurt, kefir, 0%-os gyüm.joghurt, sovány, félzsíros túró - 10%-os, 20% zsírtartalom alatti sovány sajtok, Túra, Köményes, Tenkes, Óvári, Derby. A tejföl helyettesíthető kefirrel vagy joghurttal, esetleg növényi eredetű krémföllel. A tejszínhab helyett növényi eredetű tejszínhabpótló port használjunk.

Tojást max 1-2 darabot ehetünk hetente. Ebbe beleszámít az ételek készítéséhez felhasznált tojás is. Ételkészíténél lazításhoz a felvert tojásfehérje remekül használható, és még koleszterin sincs benne... 

Zöldségfélék, gyümölcsök bátran fogyaszthatóak.

A sütéshez, főzéshez olajat vagy margarint válasszunk, a zsírt, vajat felejtsük el.

A kenyerek, pékáruk, lisztek közül a rostdús, teljes kiőrlésűt keressük!

És még valami: Ne használjunk sok finomított cukrot, helyette inkább mesterséges édesítőt! Magas triglicerid esetén egyébként is tiltott a cukorfogyasztás, de akinek rendben van a trigliceridszintje, az is kipróbálhatja az édesítőszereket. Ennyivel is kevesebb a bevitt kalóriamennyiségünk:). 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koleszterin-dieta.blog.hu/api/trackback/id/tr16905104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása