Ha a magas összkoleszterin-szinthez nem az LDL-koleszterin magas értéke, hanem a trigliceridszint megemelkedése társul, ún. szénhidrátindukált hypertrigliceridémiáról beszélünk. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a vérzsírszint nem a bevitt zsír- illetve koleszterin miatt emelkedik meg, hanem a magas szénhidrát és triglicerid- tartalmú élelmiszerektől, illetve a zsírszövetből felszabaduló zsírsavak miatt.
Dietetikai előírások
nyersanyag-válogatás szempontjai:
· össz-szénhidrátbevitel csökkentése
· krisztalloid szénhidrát tilalom (krisztalloid szh: fruktóz, szacharóz, invert cukor, glukóz)
· szigorú alkoholtilalom
· omega-3 zsírsavak bevitelének növelése (halakban: makréla, hering, szardínia, lazac, busa, ill. lenmagolajban található)
· egyszeresen telítetlen zsírsavak bevitelének növelése (olajsav: pl. olivaolaj)
· túlsúly esetén az energiabevitel csökkentése
· rostfogyasztás növelése
ajánlott és kerülendő nyersanyagok:
· Zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek: AJÁNLOTT: szója, szójakészítmények, kel-, fejes, vöröskáposzta, kínai kel, kelbimbó, karfiol, brokkoli, sárgrépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, fejes saláta, zöld- póré- vöröshagyma, padlizsán, patisszon, cukkini, spárga, sóska, paraj, tök, retek, uborka, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, kukorica, zöldbab, zöldborsó, gombák. NEM AJÁNLOTT: sütőtök, szárazbab, -borsó, -lencse, csicsóka
· Gyümölcsök, olajos magvak: AJÁNLOTT: alma, birsalma, körte, citrom, narancs, grépfrút, mandarin, kivi, egres, eper, málna, szeder, ribizli, meggy, cseresznye, őszi-, kajszibarack, szilva, naspolya (csak heti 2-3 alkalommal, 1-2 dkg/alk.), dió, mogyoró, mandula, mák, tökmag, pisztácia. NEM AJÁNLOTT: banán, szőlő, aszalt és cukrozott gyümölcsök.
· Gabonaipari, sütőipari és tésztaipari termékek: AJÁNLOTT: szójás kenyér, magas kiőrlésű gabonafélékből készült kenyerek (pl Graham, bakonyi barna), péksütemények, száraztészták, müzlik, árpagyöngy, hajdina, köles, búzakorpa, zabkorpa, zabpehely, búzacsíra, durumlisztből készült száraztészták, barnarizs, abonett, hamlet. NEM AJÁNLOTTAK: a cukorral, mézzel, fruktózzal készült finompékáruk -pl kakaós csiga, lekváros táska -, valamint túlsúly esetén a zsírdús élelmiszerek - pl. vajas pogácsa, sajtos rúd.
· tej, tejtermékek: AJÁNLOTT: tej, tejföl, normál és zsírszegény joghurt, kefir, aludttej, túró, sajtok. NEM AJÁNLOTT: cukorral, fruktózzal késtült tejkészítmények, tejdesszertek
· húsok, húskészítmények: AJÁNLOTT: csirke, pulyka, nyúl, vadhúsok, sertés, marha,bárány, borjú, belsőségek, halak, felvágottak. NEM AJÁNLOTT: csak túlsúlyos beteg esetén: szalámik, kolbászok, zsíros felvágottak, hurkafélék.
· Tojás: AJÁNLOTT: heti 3-5 db.
· Zsiradékok: AJÁNLOTT: növényi olajok, margarinok, vaj - az egészséges táplálkozásnak megfelelő mennyiségben
· Édesség: AJÁNLOTT: mesterséges édesítőszerrel elkészített házi készítmények. NEM AJÁNLOTT: cukorral, mézzel, fruktózzal készült ételek
· Folyadék: AJÁNLOTT: ásványvíz, teák, light üdítőitalok, gyümölcs-zöldségprés-nedvek. NEM AJÁNLOTT: alkoholos italok, cukorral, mézzel, fruktózzal készült üdítők.
Konyhatechnológia: nincs korlátozás, ha a beteg nem elhízott. Fontos az ízesítés: cukor, méz, fruktóz helyett mesterséges édesítőszer használata ajánlott.
Utolsó kommentek