<

cikkek

üzenőfal

Utolsó kommentek

  • Dolus: A magas koleszterin szint valóban csökkenthető. Nekem is az volt. Én is változtattam a táplálkozás... (2012.02.14. 20:36) 7 tévhit a koleszterinről
  • Mamuska: Had egészítsem ki a cikket azzal ( aki nem tudná és erre téved az is megtudja) hogy a fahéj nagyon... (2012.01.19. 21:36) Miért magas?
  • BMK73: A férjem 39 éves. Kb egy éve derült ki nála, hogy komoly gondok vannak a triglicerid szintjével. K... (2010.11.23. 23:07) A magas vérzsírszint kezelése
  • Fogyás: Diétához is tökéletes a leves. Én is szeretem. (2010.09.06. 14:11) Szeretem a leveseket...
  • 8kftg4p: oké (2010.02.24. 20:52) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20
pagerank

A magas trigliceridszint diétája

2009.01.26. 23:17 | camarosa | Szólj hozzá!

Címkék: diéta koleszterin triglicerid

Ha a magas összkoleszterin-szinthez nem az LDL-koleszterin magas értéke, hanem a trigliceridszint megemelkedése társul, ún. szénhidrátindukált hypertrigliceridémiáról beszélünk. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a vérzsírszint nem a bevitt zsír- illetve koleszterin miatt emelkedik meg, hanem a magas szénhidrát és triglicerid- tartalmú élelmiszerektől, illetve a zsírszövetből felszabaduló zsírsavak miatt.

Dietetikai előírások

nyersanyag-válogatás szempontjai:

·         össz-szénhidrátbevitel csökkentése

·         krisztalloid szénhidrát tilalom (krisztalloid szh: fruktóz, szacharóz, invert cukor, glukóz)

·         szigorú alkoholtilalom

·         omega-3 zsírsavak bevitelének növelése (halakban: makréla, hering, szardínia, lazac, busa, ill. lenmagolajban található)

·         egyszeresen telítetlen zsírsavak bevitelének növelése (olajsav: pl. olivaolaj)

·         túlsúly esetén az energiabevitel csökkentése

·         rostfogyasztás növelése

 

ajánlott és kerülendő nyersanyagok:

·         Zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek: AJÁNLOTT: szója, szójakészítmények, kel-, fejes, vöröskáposzta, kínai kel, kelbimbó, karfiol, brokkoli, sárgrépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, fejes saláta, zöld- póré- vöröshagyma, padlizsán, patisszon, cukkini, spárga, sóska, paraj, tök, retek, uborka, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, kukorica, zöldbab, zöldborsó, gombák. NEM AJÁNLOTT: sütőtök, szárazbab, -borsó, -lencse, csicsóka

·         Gyümölcsök, olajos magvak: AJÁNLOTT: alma, birsalma, körte, citrom, narancs, grépfrút, mandarin, kivi, egres, eper, málna, szeder, ribizli, meggy, cseresznye, őszi-, kajszibarack, szilva, naspolya (csak heti 2-3 alkalommal, 1-2 dkg/alk.), dió, mogyoró, mandula, mák, tökmag, pisztácia. NEM AJÁNLOTT: banán, szőlő, aszalt és cukrozott gyümölcsök.

·         Gabonaipari, sütőipari és tésztaipari termékek: AJÁNLOTT: szójás kenyér, magas kiőrlésű gabonafélékből készült kenyerek (pl Graham, bakonyi barna), péksütemények, száraztészták, müzlik, árpagyöngy, hajdina, köles, búzakorpa, zabkorpa, zabpehely, búzacsíra, durumlisztből készült száraztészták, barnarizs, abonett, hamlet. NEM AJÁNLOTTAK: a cukorral, mézzel, fruktózzal készült finompékáruk -pl kakaós csiga, lekváros táska -, valamint túlsúly esetén a zsírdús élelmiszerek - pl. vajas pogácsa, sajtos rúd.

·         tej, tejtermékek: AJÁNLOTT: tej, tejföl, normál és zsírszegény joghurt, kefir, aludttej, túró, sajtok. NEM AJÁNLOTT: cukorral, fruktózzal késtült tejkészítmények, tejdesszertek

·         húsok, húskészítmények: AJÁNLOTT: csirke, pulyka, nyúl, vadhúsok, sertés, marha,bárány, borjú, belsőségek, halak, felvágottak. NEM AJÁNLOTT: csak túlsúlyos beteg esetén: szalámik, kolbászok, zsíros felvágottak, hurkafélék.

·         Tojás: AJÁNLOTT: heti 3-5 db.

·        Zsiradékok: AJÁNLOTT: növényi olajok, margarinok, vaj - az egészséges táplálkozásnak megfelelő mennyiségben

·        Édesség: AJÁNLOTT: mesterséges édesítőszerrel elkészített házi készítmények. NEM AJÁNLOTT: cukorral, mézzel, fruktózzal készült ételek

·        Folyadék: AJÁNLOTT: ásványvíz, teák, light üdítőitalok, gyümölcs-zöldségprés-nedvek. NEM AJÁNLOTT: alkoholos italok, cukorral, mézzel, fruktózzal készült üdítők.     

 

Konyhatechnológia: nincs korlátozás, ha a beteg nem elhízott. Fontos az ízesítés: cukor, méz, fruktóz helyett mesterséges édesítőszer használata ajánlott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koleszterin-dieta.blog.hu/api/trackback/id/tr78905086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása