<

cikkek

üzenőfal

Utolsó kommentek

  • Dolus: A magas koleszterin szint valóban csökkenthető. Nekem is az volt. Én is változtattam a táplálkozás... (2012.02.14. 20:36) 7 tévhit a koleszterinről
  • Mamuska: Had egészítsem ki a cikket azzal ( aki nem tudná és erre téved az is megtudja) hogy a fahéj nagyon... (2012.01.19. 21:36) Miért magas?
  • BMK73: A férjem 39 éves. Kb egy éve derült ki nála, hogy komoly gondok vannak a triglicerid szintjével. K... (2010.11.23. 23:07) A magas vérzsírszint kezelése
  • Fogyás: Diétához is tökéletes a leves. Én is szeretem. (2010.09.06. 14:11) Szeretem a leveseket...
  • 8kftg4p: oké (2010.02.24. 20:52) Mintaétrend 6. nap
  • Utolsó 20
pagerank

Ha már a diéta nem segít...

2008.11.18. 18:54 | camarosa | Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer diéta koleszterin vérzsír triglicerid magas koleszterinszint gyógyszeres kezelés

A magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése

A lipidcsökkentő kezelés megindítása nagy szakértelmet igénylő orvosi feladat, ahol fel kell mérni a beteg többi kockázati tényezőjének súlyát, illetve figyelembe kell venni meglévő egyéb betegségeit. Ezért tanácsos szakorvos (lipidologus, cardiologus, esetleg belgyógyász) véleményét kikérni. 

Statinok

Az összkoleszterin-szintet, a káros LDL-szintet és a trigliceridet csökkentik, a védő HDL-szintet emelik. Egyes statinok bizonyítottan javítják a koszorúérbetegek életkilátásait. Statinszedőknél kialakulhatnak enyhébb hasi panaszok, teltségérzet, gázosság, de emiatt a kezelést ritkán kell megszakítani. Szerencsére nagyon ritka, de súlyos állapottal is fenyegető mellékhatás az izombántalom, amire általános izomlázszerű fájdalom hívja fel a figyelmet. Ilyenkor mielőbbi orvosi vizsgálattal kell kizárni a háttérben a gyógyszer mellékhatást. Terhesekben, súlyos máj- és vesebetegségben szenvedőknél nem ajánlott statin szedése.

Fibrátok

Legjobban növelik a (védő) HDL-szintet és csökkentik a trigliceridszintet. Az LDL koleszterint is csökkentik A fibrátokat általában jól tolerálják a betegek, kevés mellékhatás jelentkezik. Terhességben nem szabad szedni, vese- és májbetegség esetén nagyon vigyázni kell.

Nikotinsav-származékok

A zsírsavak átalakulását gátolják a májban.

Epesavkötő gyanták

Ezek a gyógyszerek meggátolják az epesavak felszívódását a bélrendszerből, ezáltal a szervezet több koleszterint használ el az epesavak pótlására. Szedésük biztonságos, mert nem szívódnak fel, csak a bélben fejtik ki a hatásukat. Alkalmazásuknak sokszor gátat szab, hogy a betegekben jelentős részben erős puffadás, gázosság vagy szorulás jelentkezik.

Halolajok

Csökkentik az LDL-szintet. A halfogyasztás egészséges, különösen a magas omega-3 zsírsavtartalmú olajos halaké.

Kölcsönhatás

Ha a beteg a vérzsírcsökkentő szerekkel együtt más gyógyszereket is szed, mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát. Ha egyfajta vérzsírcsökkentő szerrel nem lehet a kívánt hatást elérni, akkor mindenképpen ajánlott specialista (lipidologus) tanácsának kikérése, mert többféle vérzsírcsökkentő kombinált szedése mellett a mellékhatások gyakorisága és súlyossága jelentősen megnő. A véralvadásgátló szerek (Syncumar) adagját sokszor módosítani kell, különösen fibrátok szedése esetén.

 

Forrás: Dr. Nagy Gábor, www.gmvd.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koleszterin-dieta.blog.hu/api/trackback/id/tr76776473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása